Kava v zrnju je poleg ustrezne naprave za pripravo tega napitka najpomembnejši element vsake okusne skodelice, najsi gre za espresso ali pa za druge načine priprave. Čeprav mnogi prisegajo tudi na mleto različico, ki je, v kolikor nimamo posebnega pripravka za mletje kave, preprostejša za uporabo, je kava v zrnu tista, ki zares prida okus svežine.
Kava v zrnu različnega geografskega porekla
Najboljša kava v zrnu izvira iz območja okoli Ekvatorja, da je zares odlične kakovosti pa mora imeti izpolnjene dobre pogoje za rast, kamor prištevamo tako ugodno prst, primerno stopnjo vlage v zraku ter senčno lego. V kolikor so izpolnjeni našteti pogoji, rastlina najbolje uspeva v Centralni Ameriki, Aziji in Južni Ameriki. Pri tem pa razlikujemo tudi med različnimi vrstami, denimo Robusto in Arabico, ki se razlikujeta tako po aromi kot tudi po samem okusu.
Na kakovost zrnja poleg zgoraj naštetih izpolnjenih pogojev za uspešno rast vpliva tudi sam proces praženja, pri čemer razlikujemo med različnimi stopnjami praženja, in sicer med svetlim in občutljivim praženjem, srednjim, svetlim ter svetlim in polnim praženjem.
Ko kupujete kavo v zrnu morate biti vselej pozorni na njeno geografsko poreklo, kot tudi na stopnjo samega praženja, saj sta od tega odvisni tako njena intenzivnost, kot tudi aroma.
Najboljša kava v zrnju in pripomočki za njeno pripravo
Kavomat na zrna in kafetiere vrhunske kakovosti
Kazalo
Nadaljujte z branjem