Frame 2 Kava v zrnju za pripravo najokusnejšega napitkaNazaj na blog

Kava

Kava v zrnju za pripravo najokusnejšega napitka

Date:
Čas branja:5 min
6 min
Kava v zrnju napitek priprava 2 Kava v zrnju za pripravo najokusnejšega napitka

Kava v zrnju je poleg ustrezne naprave za pripravo tega napitka najpomembnejši element vsake okusne skodelice, najsi gre za espresso ali pa za druge načine priprave. Čeprav mnogi prisegajo tudi na mleto različico, ki je, v kolikor nimamo posebnega pripravka za mletje kave, preprostejša za uporabo, je kava v zrnu tista, ki zares prida okus svežine.

ethiopia sidamo gr1 werka 100g 1 Kava v zrnju za pripravo najokusnejšega napitka
Samostojna kava Ethiopia 250g (Nakup)
Na to, kako dobra in kakovostna bo kava v zrnju, vpliva več dejavnikov: sama vrsta rastline, pogoji, pod katerimi uspeva, kot tudi način praženja zrn in njihova hramba. Izvor same kulture pitja kave sicer izhaja iz Evrope iz 18. stoletja, a rastlina kavovca je znana že od nekdaj. Zrna namreč izhajajo iz grma kavovca, ki uspeva v tako imenovanem kavnem pasu ob Ekvatorju. Rastlina velja za precej občutljivo, saj za svojo rast potrebuje zadostno količino vlage, zaradi česar najbolje uspeva prav na vulkanskih prsteh na nadmorski višini med 1000 in 2800 metrov nad morjem. Pomembno je tudi, da v okolici ni škodljivcev, ki bi ogrozili njeno rast, ter da rastlina uspeva v senci. Le tako kava v zrnju pridobi na aromi in intenzivnem okusu, ki prideta do izraza že ob prvem požirku.

Kava v zrnu različnega geografskega porekla

Najboljša kava v zrnu izvira iz območja okoli Ekvatorja, da je zares odlične kakovosti pa mora imeti izpolnjene dobre pogoje za rast, kamor prištevamo tako ugodno prst, primerno stopnjo vlage v zraku ter senčno lego. V kolikor so izpolnjeni našteti pogoji, rastlina najbolje uspeva v Centralni Ameriki, Aziji in Južni Ameriki. Pri tem pa razlikujemo tudi med različnimi vrstami, denimo Robusto in Arabico, ki se razlikujeta tako po aromi kot tudi po samem okusu.
Na kakovost zrnja poleg zgoraj naštetih izpolnjenih pogojev za uspešno rast vpliva tudi sam proces praženja, pri čemer razlikujemo med različnimi stopnjami praženja, in sicer med svetlim in občutljivim praženjem, srednjim, svetlim ter svetlim in polnim praženjem.
Ko kupujete kavo v zrnu morate biti vselej pozorni na njeno geografsko poreklo, kot tudi na stopnjo samega praženja, saj sta od tega odvisni tako njena intenzivnost, kot tudi aroma.

Kava v zrnu geografija Kava v zrnju za pripravo najokusnejšega napitka
Praženje kave.

Najboljša kava v zrnju in pripomočki za njeno pripravo

Kava v zrnju je raznolika vsaj toliko, kolikor sta lahko raznolika njeno poreklo in stopnja praženja. V spletni trgovini Nanni boste našli različne vrste kave v zrnu, najboljša pa bo seveda tista, ki jo boste pripravili na način, ki vam najbolje ustreza, pa naj bo to espresso, cappuccino ali ostale različice.
Aroma, okus in kislost tovrstnega napitka so bolj izraziti, medtem ko mešanice veljajo za bolj umirjene. Slednje so tudi bolj pogoste, sestavljene pa so iz več zrn različnega izvora, zaradi česar so tudi bolj konstantne in uravnotežene, njihov okus pa skladnejši.
Nanni vam nudi različne vrste kav, ki se odlikujejo z različnimi stopnjami praženja in aromo. Poleg tega v spletni trgovini Nanni najdete kavo v zrnu za avtomate, kot tudi mleto različico, pri tem pa so vam na voljo samostojne različice in mešanice. Samostojna kava označuje tisto vrsto, katere zrna prihajajo iz ene države ali regije; pri tem gre za bolj edinstvene in eksotične vrste, katere lastnosti so vezane na njeno geografsko poreklo. Aroma, okus in kislost tovrstnega napitka so bolj izraziti, medtem ko mešanice veljajo za bolj umirjene. Slednje so tudi bolj pogoste, sestavljene pa so iz več zrn različnega izvora, zaradi česar so tudi bolj konstantne in uravnotežene, njihov okus pa skladnejši. Nanni vam poleg pripravka – kave v zrnu za avtomate in kafetiere – nudi tudi kavomat na zrna in ostale pripomočke za pripravo tega napitka.

Kavomat na zrna in kafetiere vrhunske kakovosti

Spletna trgovina Nanni je specializirana za prodajo najboljše kave v zrnu ter mlete kave, ki jo je mogoče pripraviti tako s pomočjo kafetiere, kot tudi kavnim aparatom, tj. kavomata na zrna. Sama priprava je najbrž tako raznolika, kot je raznolika tudi kava, saj je nemogoče našteti vse načine. Najsi bodo to zrna ali pa mleta različica, brez ustreznih pripomočkov za njeno pripravo ne gre. Med slednje običajno prištevamo aparat za kuhanje, na primer kafetiero ali kavomat na zrna, mlinček za mletje in ostale pripomočke.
Kavni aparat zoe Kava v zrnju za pripravo najokusnejšega napitka
Kavni aparat Sanremo (Nakup)
V spletni trgovini Nanni boste našli vse potrebno za pripravo odlične skodelice napitka. Kava v zrnu za avtomate v naši ponudbi je raznolika tako po svojem geografskem poreklu, kot tudi po stopnji praženja. Pri tem gre lahko za svetlo in občutljivo praženje, srednje praženje, srednje in polno praženje ali pa temno praženje. Vsaka stopnja praženja se odlikuje po svojih lastnostih, do polnega izraza pa pride šele z uporabo ustreznega aparata. Obstaja pa še en pomemben element, in sicer pakiranje. Celotna kava v zrnu, ki jo najdete v ponudbi trgovine Nanni, je pakirana v embalaži, ki ohranja njeno svežino. Kavo pri Nanni tudi pražimo in meljemo sproti, na ta način pa ohranjamo vse njene arome, ki jih zaužijete že s prvim požirkom.

Kazalo

Nanni logo vector web Kava v zrnju za pripravo najokusnejšega napitka

Mitja Jarc,

Barista

Datum:

Kategorija

Poglejte v našospletno trgovino, kjer najdete ponudbo, kav, čajev ter pripomočkov za kavo in čaj.
Kako pripraviti kavo izbrana kava Kava v zrnju za pripravo najokusnejšega napitka

Iskalnik

Povpraševanje