Frame 9 Znanje o kavi

Znanje o kavi
-od zrna do skodelice

Nanni Kavna gozd Znanje o kavi
Nanni Kavna gozd 1 Znanje o kavi

Izvor kave

Grm kavovca uspeva v tako imenovanem “kavnem pasu”, na geografski dolžini med 23° severno ter do 25° južno od ekvatorja. Ker je kavovec zelo občutljiva in zahtevna rastlina, potrebuje najboljše pogoje za rast. Tako uspeva le na najboljših vulkanskih prsteh, na višini nad 1000 m pa tja do 2800 m nad morjem, kjer je malo škodljivcev, ki bi škodili rastlini. Prav tako kavovec gojijo v senci dreves, saj mu direktno sonce ne ustreza, na ta način pa tudi poskrbijo za počasno rast ter bolj intenziven okus zrna. Poznamo številne plantaže z vrhunskimi prstmi in posebno mikroklimo, kjer uspevajo prave kavne specialitete.
Nanni list kava 1 Znanje o kavi
Nanni list kava 2 Znanje o kavi

Samostojna kava in kavna mešanica

Nanni Single origan Znanje o kavi

Samostojna kava

Zrna kave prihajajo iz ene države ali regije. Takšne kave so eksotične in edinstvene, njihove lastnosti pa so vezane na njihove geografske razmere. Njihova aroma, kislost in okusi so pogosto bolj izraziti kot uravnotežene in umirjene mešanice.
Nanni Multi origan Znanje o kavi

Kavna mešanica

Kavna mešanica je najbolj pogosta vrsta kave. Te kave so sestavljene iz več zrn različnega izvora, kar daje okusu uravnoteženost in konstantnost. Po okusu so pogosto bolj skladni, saj se mešajo in proizvajajo v večjih serijah.

Praženje

Praženje kave je svojevrstna umetnost in zahteva izredno veliko izkušenj ter znanja. V naši pražarni že 30 let izboljšujemo in nadgrajujemo zanje v praženju kave. Mojstra praženja kave lahko primerjamo z vrhunskim kuharjem. Ni dovolj samo tehnično znanje, temveč mora imeti razvit tudi občutek, kdaj so določena kavna zrna spražena do perfekcije, da nam pričarajo polnost arom in okusov.
Nanni kavna zrna prazenje bela 2 Znanje o kavi
Svetlo in občutljivo praženje
Ohranimo več kisline in kofeina ter manj aromatike. Kava ima zelo blago in lahko telo ter ohranja sadni okus.
Nanni kavna zrna prazenje bela 3 Znanje o kavi
Srednje praženje
Kava pridobi bolj lešnikast ter čokoladen priokus.
Nanni kavna zrna prazenje bela 4 Znanje o kavi
Srednje in polno pražena
Kava pridobiva na močnejšem telesu in polnejšem okusu temne čokolade.
Nanni kavna zrna prazenje bela 5 Znanje o kavi
Temno praženje
Zelo temno rjava do črna pražena zrna zmanjšujejo potencial telesa in okusov v kavi ter povečujejo močnejši, bolj grenek okus.

Embalaža, ki ohranja svežino

Da okusimo svežino in arome kave, je potreben čim krajši čas od praženja do zaužitja. V podjetju Nanni kavo pražimo in meljemo sproti ter vam s tem omogočimo vse arome, ki jih kava ponuja. Da pa lahko svežino kave ohranite doma, jo pakiramo v zrakotesno embalažo z ZIP zapiranjem.

Varjenje kave

Nemogoče je našteti vse načine priprave kavnega napitka. Skoraj vsak izmed nas ima svojo skrivnost pri pripravi. Različne kulture, celine, države in celo regije se razlikujejo pri pripravi kavnih napitkov. Skozi zgodovino se vseskozi pojavljajo novi načini ekstrakcije, ki smo jih sprejeli za svoje, in še vedno se vsak dan pojavi kak nov pripomoček, ki nam olajša pripravo oz. izboljša naš kavni napitek.
Nannni banner galerija 1 Znanje o kavi
Nannni banner galerija 2 Znanje o kavi
Nannni banner galerija 3 Znanje o kavi
Nannni banner galerija 5 Znanje o kavi

Te zanima kako pravilno pripraviti kavo na pet načinov?

Nannni banner galerija 4 Znanje o kavi
Nannni banner galerija 1 Znanje o kavi
Nannni banner galerija 2 Znanje o kavi
Nannni banner galerija 5 Znanje o kavi
Nannni banner galerija 3 Znanje o kavi
Nannni banner galerija 4 Znanje o kavi
Nanni banner galerija 4 mobile Znanje o kavi

Te zanima kako pravilno pripravitikavo na pet načinov?

Za pripravo skodelice kave potrebuješ še izbrano kavo

Iskalnik

Povpraševanje