Navodila za pripravo
Kafetiera
Kafetiera
Vodna para ki se ustvari v spodnjem delu bojlerja, potuje skozi kavno torto in skupaj ponese kavne mulekule, ki vrhu kavnega tulca kondenzira v kavni napitek. Kava je polno aromatična in močnega okusa, gladkega telesa, brez kavne usedline. Kava je kofeinsko manj močna kot turška kava.
Za pripravo potrebujemo.
Kavo
Kafetiero
Grelnik
Žlico
Skodelico
Pa začnimo!
1
Mletje kave
Kavo v zrnih natresemo v kavni mlinček. Mlinček nastavimo na fino mletje. Ali uporabimo že zmleto kavo za kafetiero oz. MOKA.
- Uporabimo sveže mleto kavo, da kava ohrani arome in polen okus.
2
Natočimo svežo vodo
S spodnji del razstavljene kafetiere natočimo svežo vodo.
- Pazimo, da voda ne prekrije varnostnega ventila.
3
Vstavimo filter in kavo
S spodnji del kafetiere nazaj vstavimo filter.
Filter do vrha napolnimo s kavo. Na koncu lahko spodnji del kafetiere potolčemo ob mizo, da se kava lažje izravna oz. se usede v filter.
4
Sestavimo kafetiero
Zgornji del kafetiere privijemo na spodnjega.
5
Grejemo in spremljamo
Kafetiero damo na srednje močan vir toplote. Grejemo in spremljamo, kdaj se bo iz filtra pritekla prva kava. Takrat lahko zmanjšamo moč gorilnika, da se kava kuha počasi na ravno pravšnji temperaturi.
6
Postrežemo
Ko se zgornji del kafetiere napolne, kavo odstavimo in ziljemo v skodelico.